Jij wilt graag je carrière laten groeien, dan ontkom je er niet aan om de STAR methode te kennen en te gebruiken tijdens je diverse gesprekken. De STAR methode kun je succesvol gebruiken om voorbeelden van situaties te beschrijven en als reflectie te gebruiken. De STAR methode wordt ook wel eens de STARR methode gebruikt. In deze blog bespreken we beide methodes.
Hoe werkt het?
Tijdens je gesprekken met recruiters, managers, HR (P&O) enz. Zal er vaak gevraagd worden naar voorbeelden van een bepaalde situatie. Een voorbeeld is; jij geeft aan dat je stressbestendig bent. Er zal in dit geval gevraagd worden waaruit dit blijkt, kan je een voorbeeld geven? In zo’n geval kan je perfect de STAR methode toepassen.
Je gaat van de STAR methode alle 5 de punten doorlopen. In dit geval staat STAR voor:
- Situatie
- Taak
- Activiteiten
- Resultaat
Hieronder staat kort beschreven hoe je deze 4 punten kunt gebruiken.
Situatie, beschrijf het voorbeeld dat je wilt geven.
Taak, wat is jou taak geweest in dit voorbeeld
Activiteiten, wat heb je gedaan in dit voorbeeld
Resultaat, wat gebeurde er / wat was het resultaat
Door deze methode te kennen en je hierop voor te bereiden kan je makkelijker een voorbeeld geven en beschrijven. Het oefenen van deze methode zal zeker in je voordeel werken. Het is tijdens sollicitatiegesprekken altijd belangrijk om een goed beeld van iemand te krijgen, door duidelijk te zijn zal je de tijd beter kunnen benutten om jezelf te profileren. Het is dan ook belangrijk om kort en bondig te zijn en het liefst recente voorbeelden te gebruiken.
In sommige gevallen wordt er ook wel gesproken van de STARR methode. In dit geval staat de laatste R voor Reflectie.
- Reflectie staat in dit geval voor hoe tevreden was je met het resultaat. Wat kan je beter doen? Of kan je het anders aanpakken? Wat het je geleerd?
Reflectie
Het kunnen reflecteren is een zeer belangrijke competentie. Met reflecteren houdt je jezelf eigenlijk een spiegel voor en kijk je terug op een gebeurtenis. Door het terug kijken op deze gebeurtenis probeer je dit te beoordelen en hier van te leren. Met dit beoordelen en leren probeer je jezelf te verbeteren en zo de lat elke keer hoger te leggen voor jezelf. Met reflecteren verruim je je blik en kan je van andere invalshoeken de gebeurtenis beoordelen.
Wil je graag feedback van andere hebben en hiervan leren? lees eens onze blog over, Feedback krijgen is goed voor je carrière!
Probeer feedback te krijgen van het probleem, wat vond een ander goed van jou en wat zou je beter kunnen doen. Wat zijn de leermomenten volgens een ander.
Tip:
Als je een gesprek hebt, denk dan vast na over je competenties welke je beschreven hebt en de juiste voorbeelden waaruit blijkt dat jij deze competenties ook daadwerkelijk hebt.
Reactie plaatsen
Reacties