Een goede carrière komt niet zomaar uit de lucht vallen en heeft een strategie nodig met een goede en realistische planning. Voor een succesvolle carrière of loopbaan moet je dus een goede planning hebben, maar hoe maak je een succesvolle planning voor je carrière?
Als je jong bent dan helpen jouw ouders je met het maken van je planning. Als je aan het studeren bent dan zal je steeds meer zelf je planning moeten maken. Je hebt dan eigenlijk 3 activiteiten om op te focussen.
- Je school (+leren)
- Je werk
- Je prive tijd.
Alle 3 de activiteiten hebben invloed op jouw dag en agenda. Als je moet werken kan je niet studeren. Het is dus belangrijk om dit goed te plannen.
In je leven zullen de activiteiten iets kunnen veranderen. Bijvoorbeeld je school activiteit kan veranderen in gezin. Het kan ook zijn dat er nog een belangrijke activiteit bijkomt. Het maakt eigenlijk niet uit welke activiteiten er staan, het gaat erom dat je een overzicht hebt van hoeveel tijd je kan investeren aan je planning voor het behalen van je doel.
Als je wil werken aan je carrière dan kan je dit doen in bijvoorbeeld alle drie de activiteiten.
- Tijdens je werk kan je bijvoorbeeld netwerken
- Tijdens je vrije tijd kan je bijvoorbeeld plannen
- Tijdens je studie kan je werken aan kennis en bijvoorbeeld ook netwerken.
Je carrière planning
Okay we hebben nu gesproken over je tijdsindeling. Als het goed is weet je nu hoeveel tijd je kan besteden aan je carrière, zonder dat de 3 belangrijkste activiteiten in de knoei komen.
Met je planning is het belangrijk om je doelen SMART te maken.
SMART staat voor:
- Specifiek
- Meetbaar
- Acceptabel
- Realistisch
- Tijdgebonden
Meer lezen over de SMART methode kan je vinden in onze blog over de SMART methode.
Voor je planning is het belangrijk om te focussen op alle 5 de punten, maar in dit geval kijken we het deel tijdgebonden, oftewel je planning.
Maak je doelen concreet en zet ze in een tijdlijn. Door een tijdlijn en een einddatum te hebben kan je makkelijk zien waar je zit en of je moet bijsturen. Met telkens kleine stapjes in de tijdlijn kan jij je doel halen! Maar let er altijd op; de tijd die je ervoor uittrekt moet wel realistisch zijn.
Voorbeeld van een carrière planning
Stel je voor, je hebt als doel gesteld om door te groeien in je functie. Bijvoorbeeld naar een senior positie.
Allereerst is het belangrijk om te weten welke competenties je nog mist en nodig hebt om de senior positie te bereiken.
Zet deze competentie allemaal in je tijdlijn om uiteindelijk je doel te bereiken.
Hieronder staat een voorbeeld van zo’n planning:
Het is bij de planning belangrijk om je er aan toe houden en zo je doel te bereiken. Een goede planning is haalbaar en geen droom! Mocht je met de planning uit de pas gaan lopen, probeer dan tijdig bij te sturen.
Nog een tip voor het halen van je hoofddoel. Zorg dat je het hoofddoel in allemaal kleine stukjes knipt. Plan na het halen van zo’n klein doel een rustperiode in en vier het behalen van je doel. Trakteer jezelf op iets of doe iets leuks. Zet voor het behalen van je einddoel er ook iets leuks tegenover. Het is op je werk leuk om ergens voor te werken en een beloning te krijgen, zo is het ook privé. Als je iets presteert dan mag je jezelf best belonen met iets leuks.
Wat is jouw drive voor een goede carrière?
Zoals al aangegeven kan het een tip zijn om jezelf te belonen na het halen van een doel, maar zorg altijd dat je je einddoel niet uit het oog verliest. Mocht je het even niet meer zien zitten bedenk dan waarvoor je het allemaal doet. Voor de een kan carrière gewoon groei zijn in een loopbaan, voor de andere kan een mooie carrière status of aanzien betekenen of wat dacht je van macht. Een andere en misschien wel de meest belangrijke rede voor een succesvolle carrière kan het financiële plaatje of gewoon meer salaris hebben.
Wat jouw drive ook mag zijn, zorg dat je je doelen haalt en uiteindelijk je kansen in je carrière benut.
Succes met het maken van je planning en het behalen van je doel! Je carrière blijft groeien!
Reactie plaatsen
Reacties