Als het tijd is voor een nieuwe baan of een salarisverhoging, wil je natuurlijk het beste salaris krijgen dat je kan krijgen. Maar hoe zorg je ervoor dat je het salaris krijgt dat je verdient? Hier zijn enkele stappen die je kunt doorlopen om het beste resultaat te behalen tijdens het onderhandelen over je salaris,maar wist je dat het ook belangrijk is om te onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden?
6 tips voor succes op een goed salaris
-
Begin op tijd met het voorbereiden van je onderhandeling. Voordat je het gesprek aangaat over je salaris, is het belangrijk om je voor te bereiden. Zoek uit wat het gemiddelde salaris is voor iemand met jouw functie en ervaring. Maak een lijst van je werkervaring, opleidingen en vaardigheden die je kunt gebruiken om je waarde voor het bedrijf te onderstrepen. Probeer ook te achterhalen wat het bedrijf bereid is te betalen voor iemand met jouw achtergrond.
-
Zoek uit wat het salaris is dat bij je functie hoort. Het is belangrijk om te weten wat het marktconforme salaris is voor iemand met jouw functie, zodat je weet wat je kan verwachten. Je kunt informatie vinden over gemiddelde salarissen op diverse websites, Google maar eens op salaris en je functie of beroep. Houd er wel rekening mee dat het salaris dat je vindt op deze websites een gemiddelde is en dat het kan afwijken van wat jij kan verwachten (denk maar eens aan dienstjaren en ervaring).
-
Maak duidelijk wat je waard bent voor het bedrijf. Tijdens het onderhandelen is het belangrijk om te laten zien wat je waard bent voor het bedrijf. Maak duidelijk welke vaardigheden en ervaring je meebrengt en hoe je van waarde kunt zijn voor het bedrijf. Laat zien hoe je bij kan dragen aan het succes van het bedrijf door middel van concrete voorbeelden.
- Wees zelfverzekerd tijdens het onderhandelen. Als je onzeker overkomt tijdens het onderhandelen, is de kans groot dat je een lager salaris krijgt dan wat je verdient. Wees daarom zelfverzekerd en laat zien dat je weet wat je waard bent. Maar wees wel realistisch en overdrijf je waarde niet.
-
Wees flexibel, maar weet waar je grenzen liggen. Soms kan het zijn dat je niet het salaris krijgt waar je op hoopte. In dat geval is het belangrijk om flexibel te zijn en te kijken naar andere arbeidsvoorwaarden die het bedrijf kan aanbieden, zoals extra verlofdagen of een leaseauto. Maar weet wel waar je grenzen liggen en laat je niet te veel afzetten.
-
Bespreek het salaris niet alleen, maar ook andere arbeidsvoorwaarden. Het salaris is niet het enige waar je over kunt onderhandelen. Bespreek ook andere arbeidsvoorwaarden, zoals de werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken en de opleidingsmogelijkheden. Door ook deze punten te bespreken, kan je een totaalpakket samenstellen dat voor jou acceptabel is.
Als je deze stappen volgt, ben je goed voorbereid om het beste salaris te onderhandelen dat je verdient. Wees zelfverzekerd, maar wees ook flexibel en weet waar je grenzen liggen. Door goed voorbereid te zijn en duidelijk te maken wat je waard bent voor het bedrijf, kun je het beste resultaat behalen tijdens het onderhandelen over je salaris.
Arbeidsvoorwaarden onderhandelen: wat is mogelijk?
Er zijn een aantal arbeidsvoorwaarden waarover je kan onderhandelen tijdens het sollicitatieproces of bij een performance review. Hieronder een aantal voorbeelden:
-
Salaris: Dit is vaak een belangrijk onderdeel waarover onderhandeld kan worden. Denk aan het bruto of netto salaris, de hoogte van eventuele bonus- of provisieregelingen, of reiskostenvergoedingen.
-
Werktijden: Misschien wil je flexibele werktijden of juist een vaste werkrooster. Het is ook mogelijk om te onderhandelen over het aantal vakantiedagen of bijvoorbeeld over het aantal telewerkdagen (thuiswerken).
-
Opleidingsmogelijkheden: Als je bijvoorbeeld graag bepaalde opleidingen of cursussen wilt volgen, kan je dit onderhandelen met je werkgever. Dit kan zowel in je eigen tijd als tijdens werkuren zijn.
-
Carrièremogelijkheden: Sommige werkgevers zijn bereid om bijvoorbeeld een opleidingsbudget of begeleiding te bieden om jou te helpen bij het behalen van doelen op lange termijn.
-
Arbeidsvoorwaarden: Dit kan bijvoorbeeld gaan over de vergoeding van overuren, het aantal verlofdagen, ziekteverlof en andere zaken die betrekking hebben op het werk.
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alles kan onderhandelen en dat sommige zaken al vastgelegd zijn in wet- en regelgeving of in de cao. Het is daarom verstandig om goed voorbereid te zijn en te weten wat je wilt en wat redelijk is om te vragen.