De Laboratorium branche

Een vrij brede maar toch niet voor iedereen bekende branche is de laboratoriumbranche. Vaak denk je bij deze branche aan de mensen op het laboratorium welke allemaal proefjes en onderzoeken uitvoeren. Als je beter naar deze branche kijkt, dan is dit zoals met alle branches veel groter.  Je hebt inderdaad de mensen op het laboratorium, maar ook de toeleveranciers welke zorgen dat de spullen en apparatuur op het laboratorium gebruikt kunnen worden en eventueel onderhouden worden.

In dit deel gaan we kijken naar deze branche en wat de mogelijkheden allemaal kunnen zijn voor het vinden van een baan.

 

De laboratoria

Er zijn in Nederland veel laboratoria die onderzoek doen in allerlei richtingen. Je zal hier snel denken aan de chemische en farmaceutische bedrijven, maar wat dacht je van de bedrijven welke onderzoek uitvoeren voor andere bedrijven, zoals de controle op de kwaliteit van je eten.

Eigenlijk zijn veel dagelijkse dingen in ons leven getest in een laboratorium, zoals de kwaliteit van het drinkwater of het afvalwater wat naar een rivier gaat. Het eten wordt gecontroleerd op verontreinigde stoffen zoals pesticiden of op schadelijke bacteriën. 

Eigenlijk hebben de meeste productie bedrijven wel een soort van laboratorium om iets te testen. Soms moet er een ingangscontrole plaatst vinden (controle ruwe materialen) en soms is het een controle van het eind product of een tussenstap. Indien iets gecontroleerd moet worden aan de hand van bepaalde regelgeving of volgens kwaliteitsstandaarden dan zie je vaak dat het laboratorium wat professioneler gaat worden. Sommige bedrijven besteden het onderzoek dan uit aan laboratoria welke gespecialiseerd zijn in het onderzoeken van producten. Deze laboratoria voeren allemaal analyses uit voor hun klanten. Als de analyse is uitgevoerd dan ontvang je het test rapport met de waarde van het verstuurd monster/sample. 

Hieronder staan een aantal laboratoria welke hun eigen product analyseren, in dit geval (drink)water:

Vitens 

WLN 

Waterproef 

 

Hieronder staan een twee laboratoria welke analyses uitvoeren voor een ander, maar wel voor hun branche / aandeelhouders. De waterschappen sturen hun monsters naar de voor hun min of meer verplichte laboratoria. 

Aqualysis 

Aquon 

 

De laboratoria hieronder zijn de soort testing laboratoria welke analyses uitvoeren voor derden. 

SGS 

Eurofins

Intertek

 

Universiteiten en ziekenhuizen

Wat dacht je van een ziekenhuis, hier wordt ook van alles onderzocht om na te gaan wat de patiënt heeft en hoe deze beter gemaakt kan worden. Of er wordt onderzoek gedaan om ziektes te voorkomen en genezen.

In de meeste grote plaatsen zitten grote universiteiten en ziekenhuizen (en kleinere start-up bedrijven). Dit kan een mooi voordeel voor jou zijn als je niet al te ver zou willen rijden.

Kijk eens bij:

Een andere onderzoeksinstelling met een groot laboratoria is bijvoorbeeld het RIVM

Mocht je hiervan de banen willen vinden dan kan je kijken bij werkenbijdeoverheid.nl en zoeken op RIVM. 

 

Leveranciers

Uiteraard heb je naast de laborant, chemicaliën en laboratorium producten nodig zoals glaswerk en apparatuur. Afhankelijk van het soort onderzoek dat je doet zal je je producten moeten bestellen.

Bedrijven welke producten leveren voor de laboratoriumbranche zijn:

Merck (Sigma-Aldrich) 

Shimadzu 

Mettler-Toledo 

 

Dealers

Sommige laboratoria vinden het handig om alle benodigdheden voor het laboratorium bij 1 partij te kopen. De dealers hebben vaak kennis van de producten en diensten welke er allemaal op de markt zijn. De bekende grote dealers zijn:

VWR 

Thermo 

Boom

 

Zoals je ziet zijn er heel veel verschillende laboratoria en bedrijven welke producten en diensten leveren voor de laboratoria. Eigenlijk heeft elke grote plaats wel een laboratorium.

Tip: Mocht je meer over deze branche willen weten dan kan je eens een laboratorium beurs bezoeken. In Nederland en België zijn diverse beurzen welke zich richten op deze branche.

Tip: Diverse Universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben wel eens een open dag. Op zo’n open dag kan je vaak een goede indruk krijgen van de locatie of met mensen spreken uit deze branche.

 

Zou jij willen werken in deze branche?

Hoe zat het ook alweer met de Binas?

Een Binas staat voor Biologie Natuurkunde Scheikunde en wordt uiteraard veel gebruikt in deze richting. In een Binas is veel informatie te vinden over de natuurwetenschappen. 

De Binas wordt veel op scholen gebruikt en mag vaak bij de examens gebruikt worden als naslagwerk. In het bedrijfsleven kan je uiteraard veel vinden over Biologie, Natuurkunden en Scheikunde door te zoeken op internet, echter de Binas blijft een handig boekje om te gebruiken om snel even door te bladeren. 

Meer informatie over de Binas kan je hier vinden op de natuurkundeuitgelegd

Wat is het Periodiek systeem der elementen?

Het periodiek systeem der elementen is een tabel die de bekende chemische elementen bevat. De elementen zijn gerangschikt in het periodiek systeem op basis van hun atoomnummers (het aantal protonen in het atoom). Elk chemisch element heeft een uniek atoomnummer dat het aantal protonen in de atoomkern voorstelt. Het periodiek systeem is verder verdeeld in diverse groepen van de elementen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld de metalen, zouten, edelgassen. 

1869 wordt gezien als het jaar waarin het periodiek systeem is ontstaan ​​(er bestonden eerdere versies), het werd dat jaar gepubliceerd door Dmitri Mendeleev. In de loop der jaren is de tabel aangevuld met verschillende elementen, tot de versie die ongeveer 150 jaar later door ons wordt gebruikt. De lijst bevat de 118 chemische elementen, beginnend met het element Actinium en de lijst eindigt met het element Zirkonium.

Naast het periodiek systeem zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten van de periodieke systemen te vinden. Zoek maar eens op internet naar bijvoorbeeld "het periodiek systeem element spiraal".  Als je verder zoekt zal je veel verschillende alternatieve periodieke systemen kunnen vinden. In onze ogen blijft het traditionele periodiek systeem altijd beter als de alternatieve periodieke systemen. Een belangrijke rede hiervoor is dat als jij met mede studenten of collega's iets bespreek en niemand kent dit alternatieve periodiek systeem, je eerst lang bezig bent om het uit te leggen. Het voordeel van het huidige periodiek systeem is dat de meeste dit wel snappen en zo verspil je geen tijd om iets uit te leggen, maar kan je snel verder met bijvoorbeeld je onderzoek of analyse waar je op het laboratorium mee bezig was. Meer informatie over het Periodiek systeem is hier te vinden..

Reactie plaatsen

Reacties

Niels
4 jaar geleden

Beste Joep,

Bedank voor de vraag. Het is best lastig om deze vraag goed te beantwoorden. Elk ziekenhuis heeft wel een laboratorium. Je moet je alleen afvragen hoe groot het laboratorium is en welke testen ze allemaal uitvoeren. Het ene laboratorium heeft veel apparatuur en zal veel verschillende analyses uitvoeren en de andere wellicht enkele eenvoudige testen. Het zelfde geld ook voor scholen en bedrijven. Als je via Google zoekt op laboratorium branche organisatie, dan kan je diverse verschillende organisaties vinden. De grotere laboratoria zullen een bepaalde kwaliteitsstandaard hebben en sneller aangesloten zijn bij branche organisaties.
Het bezoeken van beurzen is momenteel wat lastig, maar er zijn diverse laboratorium beurzen waar veel kennis over deze markt aanwezig is. Wellicht kan dit een goede ingang zijn.

Nog een fijne dag.

Groeten,
Niels

Joep van Dijk
4 jaar geleden

Goedemiddag,

Ik ben voor mijn school bezig met het in kaart brengen van de laboratoriummarkt. Daarvoor had ik één vraag: Weten jullie alle soorten organisaties die een laboratoria hebben? Bijvoorbeeld: Hogescholen/universiteiten, ziekenhuizen enz..

Ik hoor graag van jullie.

Met vriendelijke groet,

Joep van Dijk